TIPS & WEETJES
Hoe bewaar ik mijn kaas het beste?
Kaas kan het best op een koude, droge plaats bewaard worden. Voor harde kazen is 11- 12°C een goede temperatuur, voor zachte kazen 6°C. De kelder of de groentenlade van de koelkast zijn hiervoor ideaal. Wel moet iedere kaas in folie, plastiek of in een koelkastdoos worden verpakt. Harde kaassoorten kunnen dan zo maandenlang worden bewaard.
Zachte kazen moeten in de meeste gevallen binnen een week worden opgegeten. Neem kaas een uur voordat die wordt gegeten uit de koelkast, zodat die op temperatuur, en dus op smaak, kan komen.
Hoe geniet ik optimaal van mijn gekochte kaas?
Ik ben zwanger, welke kazen mag ik nu nog eten?
Wat is het verschil tussen A.O.C. en A.O.P.?
A.O.C.: (Appellation d’Origine Contrôlée)
Label/ keurmerk dat wordt toegekend aan producten door een bepaald land, bijv. Frankrijk en Zwitserland. De producenten moeten zich strikt houden aan opgelegde regels i.v.m. herkomst, productie en verwerking vooraleer het label wordt toegekend.
A.O.P.: (Appellation d’Origine Protégée)
Waardering en bescherming van agri-alimentaire prodcuten op Europees niveau. Om dit label te verwerven, moet het product voldoen aan bepaalde regels. Voor kaas houden de regels verband met het voedsel van de koeien, het soort koeien, de streek, de productie, de rijping… Voor wijn en andere producten gelden andere regels.
Enerzijds zorgt deze Europese regelgeving voor een kwaliteitsgarantie bij bepaalde producten. Anderzijds vormt het label een bescherming voor de producenten en een duidelijk middel om namaak tegen te verhinderen.
Heb je zelf een leuke tip of een vraag, stuur deze dan snel door naar kaasacarla@telenet.be